24 Haziran 2018 Pazar

Kokar






Aylandız Ağacı Kokar ağaç, diğer dillerde Türkçe  anlamıyla cennet ağacı, Latince adı Ailanthus altissima’dır. Azakeğeri, Eğirotu, Meyhaneciotu adlarıyla da bilinir.

Sedefotugillerden; bir çeşit süs ağacıdır. Aylandız Ağacı Kokar ağaç, 30 metreye kadar uzayabilen ,çiçekleri uzun salkım şeklindedir. Kokusu keskindir. Bu yüzden Osuruk ağacı da denmektedir. Kötü kokulu olmasından dolayı daha yumuşak bir tabir ile Kokar ağaç denilmiştir.

Meyveleri sonbaharda dökülmeden önce kızarır.

(Ailanthus altissima) Simaroubaceae familyasından Mayıs ile Haziran ayları arasında yeşilimsi sarı renkli çiçekler açar, anavatanı Uzakdoğu’dur. Buradan Avrupa ve Anadolu’ya yayılmıştır. Aylandız Ağacı Kokar ağaç, Hızlı büyüdüğünden bu ağaç gölge ağacı olarak ekilmiştir.

Aylandız Ağacı Kokar ağaç, Anavatanı Çin’de, uzun ve zengin bir geçmişi vardır. Eski Çince Sözlüklerde bahsedilen ve akıl hastalığı kellik kadar dertlerine çare iddia edilen sayısız Çin tıp bilgileri vardır. Halen Çin Tıbbında Kök, yaprak ve ağaç kabuğu halen günümüzde kullanmaktadır.

Aylandız Ağacı Kokar ağaç,  ilk 1740’larda Çin’den ABD’ye, 1784 yılında  Avrupa’ya kadar getirildi. Bu süre boyunca batıya getirilen ilk ağaçlardan biriydi. Hızlı gelişen bu ağaç kısa sürede iyi bir bahçe tasarım üyesi oldu.

19. yüzyıldan itibaren ilgisi kokusundan dolayı azaldı fakat bir sokak ağacı olarak kullanılmaya devam edildi. Fakat  bu ağacın istilacı yapısı ,köklerinin çevredeki yaşamı sonlandırılması ve etrafına hakim olup kuraklaştırmasından dolayı istilacı ağaç olarak dışlanmaya başlamıştır.

Çevresini bitiren hatta çimentoda bile yetişen bu ağaça cennetin ağacı olarak Çinliler kullanmış ve halen kullanılmaya devam etmektedir.Çevre Kirliliğine ve atıklara karşı güçlü olan bu ağaç, hızlı büyüyen yapısı ile de dikkat çekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder