9 Haziran 2018 Cumartesi

Köknar





Yaz kış yeşil, uzun boylu orman ağaçlarından biri olan köknar veya bilinen diğer adıyla göknar, Çamgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Kozalaklı bir ağaç olan köknarlar, ılıman bölgelerin yüksek kesimlerinde yetişmektedirler. Halk arasında mezda ve mezdeki gibi isimlerle de bilinirler. Köknar ağaçları ortalama 20-30 metreye kadar uzayabilirler. Daha verimli yetiştiği yerler ise, nemli, killi ve kumlu topraklardır. Köknar ağaçlarının ortalama 300 yıl yaşadığı bilinmeketedir.

Çam ailesinden bir ağaç türüdür. Boyu yaklaşık 20 ile 30 metre arasında uzamakta ve yaprakları iğneli yapıdadır. Türkiye’de köknar ağacını, Ege, Güney Anadolu ve Akdeniz ormanlarında görmek mümkündür. Köknar ağacı kendi içinde farklı türlere ayrılmasının yanı sıra çizgili ve beyaz yapraklara sahiptir. Süs ağacı olarak yetiştirilmesi ile birlikte sağlık için tam bir şifa kaynağı olması, köknar ağacını değerli bir ağaç yapmıştır.

Göknar (Abies) ismi ile de bilinen köknar ağacı, ormanlarda sıklıkla yetişen çam familyasına ait ağaçlardan biridir. Güneşli alanlardan ziyade gölgelik yerlerde daha elverişli yetişmeye uygundur. Köknar ağacı nemli, killi ve kumlu topraklarda verimli bir şekilde yetişmektedir. Kireçli topraklar ise köknar ağacı için hiç uygun olmayan topraklardır. Yaz aylarında yağış seven bu tür ağaçlar, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişmekte olan ağaçlardır.

Kaynak:
https://bilgihanem.com/

0 yorum:

Yorum Gönder