12 Nisan 2018 Perşembe

Huş





Huş ağacının Latince ismi, Betula Pendula’dır. Huşgiller familyasının betula cinsinden olup, kısa ömürlü ağaç ve çalı türünün ortak ismidir. Yaklaşık 40 çeşidi bulunmaktadır. Ağacın dişi çiçekleri olgunlaşınca, kanatlı ve tek tohumlu fındıksı meyvelere dönüşürler.

Huş ağacı, kuzey yarımkürede, dağlık bölgelerde, nemli yerlerde ve asitli topraklarda yetişmektedir. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’nın yüksek bölgelerinde, ılıman iklimlerde görülmektedir. Huş ağacının, yumuşak ve parlak dokusu, en çok da sağlam yapıda olması nedeni ile kerestesinden yararlanılmaktadır. Aynı zamanda, süs bitkisi olarak da yetişebilmektedir. Huş ağacının kabuğu, yaprağı ve tohumu genellikle hastalıklara karşı fayda sağlaması için bitkisel ilaç olarak da kullanılmaktadır.

Huş ağacı, Türkiye sınırları içerisinde de yetişmeye elverişli bir ağaç türüdür. Bu ağacı, Anadolu’nun kuzeydoğusundaki yüksek yerlerde görmek mümkündür. Soğuğa dayanıklı bir tür olup, diğer ağaçlar ile de uyum içerisinde yetişir.

Huşlar ılıman ve serin yerlerin ağaçlarıdır. Işık gereksinimleri yüksek olup, hızlı büyürler. Populus tremula ile birlikte öncü ağaçlardandır. Kısa ömürlü olan huşlar, kumlu ve fakir toprakların ağaçlandırılmalarında çok uygundur. Bu maddesel yararlarının yanında Huşlar parkçılıkta da değerli tutulan, park ve yol kenarlarını süsleyen önemli süs bitkileridir.

Kaynak: 
https://bilgihanem.com
Türkiye'nin Ağaç ve Çalıları s208

0 yorum:

Yorum Gönder