17 Nisan 2018 Salı

Kavak (Kara)





Kavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından Populus cinsini oluşturan hemen bütün taksonları ağaç halinde bulunan, iki evcikli odunsu bitkiler.

Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte olmayan çok sayıda pullarla örtülmüştür ve ayrıca bazı taksonları, yapışkan bir madde ile sıvanmıştır. Uzun ve kısa sürgünler belirgindir. Sürgünlerin beş kollu yıldız şeklinde özü vardır.

Çoğunlukla uzun saplı olan yaprakları üçgen, elips, yumurta-yürek biçiminde loplu veya dar şerit halinde olmak üzere değişik formlarda ve boyuttadır. Yaprak ayasının kenarları tam, kaba veya ince dişlidir veya dilimli dişlidir.

Anadolu’da ve özelikle doğuda yeni çocuk doğduğunda ailelerin uyguladığı ekonomik bir sistem vardır... Ağaç dikmek. Biraz daha özele inersek kavak dikmek... Çocukla beraber büyür kavak. Taa ki evlilik çağına gelene kadar. 18’li yaşlara gelindiğinde o kavak ağacı kesilir ve odun olarak satılır. Ve bu gelirle de o gencin evlilik masrafları karşılanır.

Kaynak:
https://tr.wikipedia.org

0 yorum:

Yorum Gönder