İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır. Azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda dahi yetişir. Ayrıca kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle pek çok türü erozyonla mücadeledede kullanılabilmektedir. Yaz kış yeşildir ve yapraklarını döker. Türkiye'de özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgesinde yetişir. Bağ ve bahçe kenarlarında çit bitkisi olarak da kullanılır.
Meyvesinin yanı sıra yaprağı ve çiçeği bile kullanılır. Çiçek açtığında çok güzel kokular yayarak, güzel görünüm oluşturan bir ağaçtır. İğde, her yerde yetişebilen bir ağaçtır. Her şeye uyum sağlayabildiği için bahçelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.
İğde ağacı parlak yapraklardan ziyade soluk yeşil yapraklara sahiptir. Hurmayı andıran; ancak daha kahverengi olan, ağızda mayhoş bir tat bırakan meyvesi vardır. Meyvesi yendiği gibi, yapraklarından çay yapılır. Çok güzel kokan yaprakları vardır ve yalnızca kokusu dahi stresi yenmekte etkilidir. Meyvesinin şifalarıyla tanınır. Her yerde yetişme özelliğine sahip nadir ağaçlardan biridir. Yüzlerce yıl yaşayacak kadar uzun ömürlü değildir; ancak buna rağmen ekstrem toprak koşullarına dayanıklılık gösterir.
En yaygın ve kültüre alınmış türlerden biri kuş iğdesidir (Elaeagnus angustifolia) ve bunun aşılı çeşitleri iri meyveli olup sultan iğdesi adıyla tanınır. Dünyada özellikle Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya yayılmış çok çeşitli iğde türleri bulunmaktadır. En önemli diğer bilinen türlerden ikisi Japon iğdesi (Elaeagnus umbellata) ve Elaeagnus multiflora (Gumi-Kırmızı iğde) olarak sayılabilir.
Türkiye'de özellikle karasal iklime sahip olan pek çok ilde yetiştirilebilmektedir.
Kaynak:
http://www.vikipedi.org
https://bilgihanem.com/
kokusunu alıyorum (:)
YanıtlaSil