17 Mayıs 2018 Perşembe

Meşe (Ak)

Ak Meşe - Anıtkabir






Meşe ağacı:
Dünya üzerinde 200, 300, hatta 400 tür meşe ağacı bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise 18 tür meşe ağacı bulunduğu tespit edilmiş. Türkiye’de birçok ilde meşe ormanı veya ağaçları görülür. Marmara Bölgesi ve Trakya’da meşe ormanları vardır. Anavatanlarından biri de Anadolu’dur. Afganistan, Suriye, Yunanistan, Irak, İran ve Lübnan gibi ülkeler de meşenin anavatanları arasındadır.

Odunlarının anatomik yapıları, meyvelerinin olgunlaşma süresi, yaprak ve kabuk özelliklerine göre 3 gruba ayrılır.  

1. Ak Meşeler : Quercus robur (Saplı Meşe) Quercus petraea (Sapsız Meşe) Quercus hartwissiana (Istranca Meşesi) Quercus frainetto (Macar Meşesi) Quercus vulcanica (Kasnak Meşesi) Quercus pontica (Doğu Karadeniz Meşesi) Quercus infectoria (Mazi Meşesi) Quercus pubescens (Tüylü Meşe) Quercus macranthera (İspir Meşesi) Quercus virgiliana (Yalancı Tüylü Meşe)

2. Kırmızı Meşeler : Quercus libani (Lübnan Meşesi) Quercus trojana (Makedonya Meşesi) Quercus cerris (Saçlı Meşe) Quercus brantii (Iran Palamut Meşesi) Quercus ithaburensis (Anadolu Palamut Meşesi)

3. Herdem Yeşil Meşeler : Quercus coccifera (Kermes Meşesi) Quercus ilex (Pırnal Meşesi) Quercus aucheri (Boz Pırnal Meşesi)

Meşe ağacı, birçok alanda insanlara hizmet eden nadide ağaçlardan biri. Bin yaşını geçebilen meşe ağacı, yaprakları, odunu ve palamudu ile sevilen, şiirlere konu olan ve sevilen bir ağaç türüdür.

Kayıngiller (Fagaceae) familyasının bir parçası olan meşe, ‘Quercus’ cinsi bir ağaç. Antik uygarlıklardan günümüze kullanılan bir ağaçtır. Yunan mitolojisinde kutsal kabul edilir. Bazı rivayetlere göre kâhinler rüzgârda meşe yapraklarından çıkan seslere göre kehanetlerde bulunurlardı. Galyalılar ve Eski Roma’da da meşeye özel bir önem atfedilmiş ve kutsal kabul edilmiş. Anadolu’da dilek ağacı olarak kullanılmış.

Dünyanın en yaşlı meşe ağacı, Güney Carolina’daki Johs Adası’nda bulunan ‘Melek Meşe Ağacı’ olarak adlandırılan bir ağaçtır. Bu devasa ağacın boyu yaklaşık 30 metre, genişliği yaklaşık 3 metredir. Bu ağacın yaşının 1500’ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu ağacın dalları 1,5 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Avrupa’da “en güzel meşe ağacı” yarışması düzenlenmektedir.

Kaynak:
https://www.makaleler.com/

0 yorum:

Yorum Gönder