24 Mayıs 2018 Perşembe

Ihlamur






Ihlamur ağacı, ıhlamurgiller familyasındandır. Hoş kokusuyla herkesin bildiği çiçekleri bulunur. Bu ağaçların dünya üzerinde yetişen yaklaşık 30 türü bulunur. Ülkemizde ise, büyük yapraklı olan türü, küçük yapraklı ve gümüş denilen türü daha fazla yetiştirilir. Ağaçların boyu yaklaşık 20-30 metreye kadar ulaşabilir. Yürek şeklinde olan yaprakları 5-10 cm uzunlukta, dişli kenarlara sahip ve uzun saplı olur. Ihlamur ağacının Haziran ve Temmuz aylarında açan ve ömrü kısa olan çiçekleri sarkık demetler halinde ve kendine has kokusuyla bilinir. Bu hoş görünümüyle şehirlerde oldukça fazla yetiştirilen bir ağaçtır. Ayrıca doğal olarak ta yetişir. Ihlamur ağacı yetiştiriciliği genellikle tohumla yapılır.

Ihlamur ağacı yaklaşık bin yıllık bir ömre sahiptir. Günümüzde çoğu şehrimizde 500-700 yıllık ıhlamur ağaçları bulunur. Geçmişi Orta Avrupa'ya kadar iner. Köylerde oldukça fazla yetiştirilirmiş. Genellikle bu ağaç insanlar için buluşma noktası olarak tercih edilirmiş. Burada bilgi alışverişi olur, ıhlamur ağaçları altında festivaller düzenlenirmiş. Ayrıca köy mahkemeleri de ıhlamur ağacı altında kurulurmuş. Bu özelliği nedeniyle ağaçlar mahkeme ağacı, mahkeme ıhlamuru gibi isimlerle de bilinir. Özellikle Slav ve Germenler tarafından kutsal sayılan bir ağaçtır.

Uzun bir ömre sahip olan ağaçlar, büyüdükçe daha ihtişamlı olurlar. Ağacın odunları hafif ve beyaz olduğundan, doğramacılık alanında kullanılır. Kabuklarında bulunan liflerden elde edilen ipler dokumacılık alanında kullanılır. Ayrıca arıcılık içinde oldukça kıymetli bir ağaçtır. Arılar için nektar olarak kullanılır ve ıhlamur balı elde edilir. Bu bal hem şifalı, hem de oldukça lezzetlidir.

Ihlamur ağacının çiçekleri ise, kurutulur ve çay hazırlanarak tüketilir. İçeriğinde manganez, uçucu yağ, saponin, tanen, C vitamini, sterol gibi maddeler bulunur. Çiçekleri yatıştırıcı özellikte, idrar söktürücü, balgam söktürücü etkilere sahiptir. Özellikle kışın soğuk algınlığı, öksürük gibi etkileri giderir. Gribal enfeksiyonlarda, terletme özelliğiyle oldukça yararlı olur. Bağırsak kurdu ve sancılarını giderir. Uykusuzluk için çayının içilmesi tavsiye edilir. Direncin kazanılmasını sağlar. Gözler içinde kompres yapılırsa, oldukça yararlıdır. Hem gözleri dinlendirir, hem de çapaklanmayı önler. Saçlar ıhlamur ağacının çiçeklerinden hazırlanmış suyla yıkanırsa, güçlenmeleri sağlanır. Ancak ıhlamur çiçeğiyle hazırlanan çay yemeğin hemen ardından içilirse, hazmı zorlaştırır. Kesinlikle aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.

Kaynak:
http://www.ihlamur.gen.tr/

0 yorum:

Yorum Gönder