Ladin ağacı, Çamgiller ailesine (Pinaceae) ait olan ve ülkemizde genellikle Doğu Karadeniz’de yetişmeye müsait bir ağaçtır. Kış aylarında iğneli yapraklarını dökmeden devam eder ve rutubetli topraklarda yetişmeye elverişlidir.
Başka ağaçlarla bir araya geldiğinde orman oluşturma özelliği vardır. Çok derine inmeyen kökleri yüzeyde yayvan bir görüntü oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca derin köklere sahip olmamasından dolayı şiddetli rüzgarlara karşı dayanıksızdırlar.
Ladin ağaçlarının ortalama yaşama süreleri 400 yıl kadardır. Düzgün gövdeli ve alacalı renge sahip olan ladin ağacı köknar ağacından daha kullanışlı ve dayanıklı özelliğe sahiptir. Ülkemizde en çok Doğu Karadeniz bölgesinde görülen bu ağaç türü, dağlık yerlerin denize bakan kısımlarında yetişmektedir.
Kozalak meyvesi veren ağaç kategorisine giren ladin ağacı (Picea), ormanlarda yetişen ağaçlar arasındadır. Serin ve ılıman iklimlerde yetişmeye daha elverişlidir ve nemli toprakları sever. Tüm yıl boyunca yeşil kalan ve iğneli dalları tek tek sırayla dizilmiş şekildedir. Ülkemizde çokça görülen çam ağaçlarından farklı olarak daha sivri uçlara sahiptir. Kozalakları rengine göre farklı türlere ayrılmaktadır.
Ladin ağacının 40’a yakın türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;
Himalaya ladini
Avrupa ladini
Mavi ladin
Kırmızı ladin
Dragon ladini
Sibirya ladini
Kore ladini
Alp ladini
Kanada ladini
Balkan ladini
Meyer ladini
Yushan ladini
Wilson ladini
Kara ladin
Doğu ladini
Salkım ladin şeklindedir.
Kaynak:
https://bilgihanem.com/
0 yorum:
Yorum Gönder