Çamgiller ailesinden olan sedir, her dem yeşil, iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Kireçli, kumlu ve killi topraklarda yetişen sedir ağacı daha çok Akdeniz iklimini sever. Latince ismi ile Pinaceae, dilimizdeki isimli ile Çamgiller familyasına ait olan sedir ağacı, Cedrus Libani cinsini oluşturan iğne yapraklı ağaç türlerine verilmiş isimdir. Ilıman iklimleri seven sedir ağacı, herdem yeşil kalabilen bir ağaç türüdür. Görüntüsü ile beğenilen sedir ağacından birçok şekilde faydalanılmaktadır. Ülkemizde yetişen en değerli orman ağaçlarından biridir.
Kozalaklarının görüntüsü bir piramidi andırmaktadır. Daha çok Lübnan sediri olarak anılmasının sebebi, ortaya çıkış sebebinin Lübnan olmasıdır. Bu nedenle de Lübnan bayrağında sedir ağacının sembolü yer almaktadır. Sedir ağacının uygarlık tarihine yön verdiği rivayet edilmektedir. Ağacın bu deli önemli olmasıın nedeni yapısıyla alakalıdır. Çamgiller ailesinden olan sedir, herdem yeşildir. Yani hiçbir mevsim yapraklarını dökmez. Uygun iklim ve toprak bulduğunda 1000 yıla kadar yaşabilen bu bitki, 30-40 metreye kadar uzayabilmektedir.
Sedir ağacının ana vatanı Akdeniz ülkeleridir. Akdeniz ikliminin koşullarında yetişen ağacın en önemli türlerinden birisi olan Lübnan sediri, Toros dağlarında yetişir. Ağaç güneşli yerleri sevdiğinden Akdeniz iklimi tam ona göredir. Kumlu, kireçli ve killi topraklarda büyür. Dona karşı dayanıklı değildir hatta düşük sıcaklıkta bile zarar görebilir. Sedir ağacı sürekli var olan nemden de hoşlanmaz.
Sıcak iklimleri seven sedirin yarı ışıklı ağaç grubunda olduğunu söyleyebiliriz. Yani verimli bir şekilde büyümesi için ne tam gölge ne de tam güneş olmalıdır. Her iki durumun da sürekli olması ağacın yetişmesinde olumsuz etkendir. Günün farklı saatlerinde alınan güneş, sedir için çok daha yararlı olmaktadır. Tohumları ekildikten 15-20 gün sonra çimlenmeye başlar. Çok yağlı oldukları için uzun süre saklanamaz.
Diğer kozalaklı ağaçlar gibi büyümesi zaman alan sedirlerin odun yapısı oldukça güçlüdür. Ve yine diğer çam ağaçlarında olduğu gibi odunlarında reçine bulunmaktadır. Reçine sedir ağacı için daha doğrusu tüm ağaçlar için hayati öneme sahiptir. Şöyle ki; ağaç herhangi bir nedenle darbe alınır veya kesilirse, reçine açılan bu yaranın üzerini kapatarak ağacın kendi kendini onarmasını sağlamaktadır. Bu nedenle reçine halk arasında mikrop öldürücü bir ilaç gibi algılanmaktadır.
https://bilgihanem.com/
0 yorum:
Yorum Gönder